Beste lezer,


Tot en met 7 februari ben ik aan het genieten van mijn vakantie.


Ruim 6 jaar geleden startte ik mijn ambachtelijke drukkerij, Letterpress Winkel. In die 6 jaar heb ik, met heel veel plezier, hard gewerkt aan het succes van het bedrijf en het maken van mooi ambachtelijk drukwerk. Maar er is een tijd van werken en een tijd van ontspannen, ik vond het de hoogste tijd worden om de drukpersen even met rust te laten en wat meer van de wereld te gaan bekijken!


Bestellen in de webwinkel
Ook tijdens mijn afwezigheid is het mogelijk je kaartjes te bestellen via de webwinkel, mits deze na 8 februari gemaakt kunnen worden, dan ben ik weer terug om het allermooiste letterpress-drukwerk voor je te maken!


E-mails
Stuur je mij een bericht of aanvraag dan bestaat de kans dat jouw e-mail zal worden opgeslokt in een grote oceaan van e-mailgeweld met als gevolg dat je e-mail helemaal niet beantwoord zal worden, en dat wil je natuurlijk niet! Daarom stel ik voor mij een bericht te sturen ná 1 februari, zo weet ik dat je bericht nog steeds actueel is als ik weer terug ben op 8 februari! Mailen kan naar mail@letterpresswinkel.nl


Waneer het écht niet kan wachten!
Vanzelfsprekend heb ik wel een telefoon bij me en ben ik in de gelegenheid om te reageren als dat nodig is. Als je van mening bent dat jouw bericht écht niet kan wachten, e-mail dan naar andre@letterpresswinkel.nl, deze mail zal ik met enige regelmaat wél lezen en beantwoorden als dat nodig is!


Heel graag tot ziens in februari!


Groet!
Andre - Letterpress Winkel

Letterpress Check

Letterpress Winkel kan een door jou gemaakt ontwerp drukken in letterpress, om dat zo goed mogelijk te doen is het belangrijk dat je ontwerp geschikt is voor de techniek. Onze Letterpress-Check helpt je bij het zo goed mogelijk opzetten van je ontwerp voor een letterpress productie. 

1. Letterpress optimaal benutten

Je hebt de letterpress techniek waarschijnlijk gekozen om de mooie diepe indruk die het geeft aan het beeld. Het letterpress effect komt het mooist tot zijn recht wanneer subtiele elementen in je ontwerp zijn gebruikt, denk aan teksten, lijnwerk en kleine vormen. Wanneer bijvoorbeeld de achtergrond geheel is bedrukt of het ontwerp grote zware vormen gebruikt zal er weinig tot geen ingedrukt effect ontstaan. 

'Letterpress = LETTER + PRESS’.

 • Vormen zoals letters en lijnen geven de mooiste indruk.
 • Hoe subtieler de vormen, hoe beter de indruk zichtbaar is.
 • Grote vormen en vlakken geven weinig tot geen indruk. 
 • Bij gebruik van een gekleurde achtergrond is een preeg nodig om reliëf te maken. 

2. Lijndikte

Zorg dat lijnen niet dunner dan 0.5pt dik zijn. Lijnen dunner dan 0,5pt lopen het risico deels of geheel te verdwijnen van de drukplaat en worden dus niet afgedrukt. 

 • Zorg dat lijnen en punten minimaal 0.5pt dik zijn.
 • Uitgespaarde lijnen of punten verdikken met minimaal 0,2pt.

3. Tekst en lettertypen

Of een lettertype geschikt is voor letterpress hangt eigenlijk alleen maar af van de dikte. Letters bevatten ook lijnen en punten, wanneer deze te mager zijn zullen ze niet of niet volledig op de drukplaat staan. Kies je lettertypes daarom zorgvuldig.

 • Zorg dat stokken, staarten en schreven van letters voldoende stevigheid en dikte hebben. Let hier vooral op bij sierletters en schreefletters. 
 • Controleer vette letters op voldoende ruimte in uitsparingen, de uitsparing binnen bijvoorbeeld een te vette 'A' of 'e' kan gemakkelijk dichtlopen. 
 • Extra aandacht verdienen @-tekens, vooral in gratis te downloaden fonts laten deze tekens nog al eens te wensen over. 

4. Bitmaps & Rasters

Het is mogelijk beelden of foto’s te verwerken in je letterpress drukwerk. Houd er rekening mee dat de uitstraling van beeld anders is dan bij een full color afdruk. Beelden worden, zoals alles in letterpress, afgedrukt in één Pantone kleur. 

 • Gebruik altijd vectoren voor een beeld als dat mogelijk is.
 • Illustraties of foto’s opgebouwd uit pixels dienen omgezet te worden naar bitmap van minimaal 1200 dpi, deze bitmap dient vervolgens de juiste Pantone kleur te krijgen in Illustrator of Indesign. 
 • Verlopen of kleurtinten dienen gemaakt te worden door middel van een halftone-raster.

6. Het juiste bestand

 • Afwerkingen zoals stansen, rillen en foliedruk geef je aan in je bestand volgens onderstaand pallet, welke kleuren je kiest doet er niet toe, zolang ze maar afwijken van je drukkleuren. 
 • Een afwerking met kleur op snede hoef je niet in je bestand op te nemen, vermeld dit bij je opdracht. 
 • Gebruik alléén Pantone Solid Uncoated kleuren.
 • Maak snijtekens 0.5pt dik bij het schrijven naar pdf. 

Contact
opnemen?

Letterpresswinkel

Mosterdmolenweg 5-D

3417 XM Montfoort

+31 (0)348 - 50 62 65