Ruim 10 jaar ervaring in letterpress drukwerk

Snelle levering door eigen productie

Gratis professionele Ontwerp check

Sculptuurdruk

Sculptuurdruk© is een luxe druktechniek welke een driedimensionaal beeld uit het papier omhoog brengt. Deze techniek is net als alle druktechnieken die ik beoefen al heel oud. Je zou het bijvoorbeeld kunnen kennen van de vroegere retro geboortekaartjes waarin een preeg gedrukt werd welke meerdere hoogteverschillen had, vaak in combinatie met een pasteltekening. Misschien had jij zelf wel zo’n kaartje!


Sculptuurdruk is dus een preeg met meerdere hoogteniveaus, in tegenstelling tot een gewone preeg welke maar één verschil in hoogte heeft. Door de meerdere niveaus in hoogte kunnen meer natuurgetrouwe en organische vormen uit het papier omhoog gedrukt worden, dit geeft aan de kaart echt een enorme meerwaarde en luxe uitstraling. 

De tekeningen van mijn sculptuurdrukken maak ik zelf, helemaal handmatig graveer en beeldhouw ik als het ware de tekeningen tot een driedimensionale afbeelding waarvan vervolgens de drukvormen gemaakt worden. Het maken van deze tekeningen en drukvormen is super veel werk en is dan ook kostbaar. Ook het drukken van kaarten met sculptuurdruk is heel veel werk, veel meer dan een meer gangbare letterpress kaart, wat op zijn beurt ook al veel meer werk vergt dan gemiddeld.

Ik heb mezelf deze techniek eigen gemaakt door heel veel onderzoek te doen naar hoe dit vroeger gedaan werd en natuurlijk door heel veel te oefenen en te uit te proberen. Ik heb er - tussen de bedrijven door - ongeveer twee jaar over gedaan om mijn sculptuurdrukken te perfectioneren. 


Sinds eind 2019 staan de eerste luxe geboortekaartjes met Sculptuurdruk online in de webshop. Nu ik de techniek volledig beheers zal ik steeds nieuwe voorstellingen en illustraties bedenken om met deze mooie druktechniek te maken, de collectie zal dus steeds groter en veelzijdiger worden. 

Vind je het interessant om te volgen wat ik allemaal maak met sculptuurdrukken en de andere ambachtelijke druktechnieken? Volg me dan op de socials die ik gebruik, ze staan onderaan deze pagina. De hele collectie geboortekaartjes met sculptuurdrukken die nu online is vind je hier 

Groet,
André