Ruim 10 jaar ervaring in letterpress drukwerk

Snelle levering door eigen productie

Gratis professionele Ontwerp check

Sculptuurdruk in ontwikkeling

Letterpress, boekdruk en hoogdruk

Letterpress is eigenlijk de Engelse benaming voor boekdruk, ook wel bekend als hoogdruk, een druktechniek die al wordt gebruikt sinds ongeveer het jaar 1450. Even hoofdrekenen..., dat is dus dik 500 jaar! Met deze druktechniek maakte men vroeger bijna alle drukwerk. Affiches, (land)kaarten, de krant, en boeken natuurlijk! 


Vroeger was letterpress fout
Vroeger gebruikte men deze druktechniek meestal niet om reliëf te drukken, dat werd juist als fout drukwerk gezien. Een goede boekdrukker kon drukken zonder indruk in het papier te maken, het papier bleef volledig vlak. Pas veel later, toen boekdruk vrijwel helemaal vervangen was door andere druktechnieken begon letterpress aan een comeback. Offset en digitale druk gebruiken namelijk geen drukkracht om een afdruk te maken, boekdrukpersen gebruiken juist heel veel drukkracht, het waren daarom de enige drukpersen waarmee een mooi reliëf gedrukt kon worden.

De naam letterpress
Voor het maken van 'gewoon drukwerk' heeft boekdruk de slag verloren van andere druktechnieken maar voor het maken van reliëf in drukwerk zeker niet! Daarin is het nog steeds de beste. En zo werd de naam letterpress de aanduiding voor drukwerk met reliëf. 


De Heidelberg degel-drukpers

Bij Letterpress Winkel gebruiken we de meest precieze en geavanceerde boekdrukpersen die ooit gebouwd werden, de Heidelberg Degel-drukpers, drukkers noemen deze machines doorgaans 'Heidelbergers'. Deze drukpersen waren in de jaren 70 hét hoogtepunt van meer dan 500 jaar evolutie in druktechniek. Het is echt ongekend hoe geavanceerd deze drukpersen zijn, en dat allemaal zonder computers of digitale besturing. Een staaltje Duitse degelijkheid. 

Momenteel hebben wij 4 Heidelbergers in gebruik, allemaal stonden ze in drukkerijen in een hoekje te wachten om gesloopt te worden. We hebben ze zorgvuldig weer in topconditie gebracht en hebben met veel geduld (lees met bloed, zweet en tranen ;)) en de hulp van gepensioneerde drukkers ons het vakmanschap eigen gemaakt. Met veel trots maken we dagelijks met onze vintage drukpersen het allermooiste drukwerk wat er bestaat, Letterpress!  
Ga nu aan de slag met onze unieke letterpress kaarten!

Letterpress Geboortekaarten                  Letterpress Trouwkaarten
Nog een klein stukje geschiedenis 

Voor de komst van boekdruk (of boekdrukkunst) werden boeken handmatig overgeschreven om een extra exemplaar te maken, letterlijk en figuurlijk een monnikenwerk. Van veel boeken bestonden slechts enkele exemplaren, een boek (of eigenlijk een schrift) kon daarom zomaar voor altijd verdwijnen als er geen exemplaren meer van bestonden. Boekdruk veranderde dat, de komst van drukpersen zorgde ervoor dat er veel grotere aantallen van één boek gemaakt konden worden. Kennis kon zich zo veel sneller verspreiden en bleef bovendien bewaard, een enorm belangrijke vooruitgang dus, volgens velen zelfs de állerbelangrijkste in onze geschiedenis. 

Er is echt heel veel te vertellen over druktechniek en de enorm rijke geschiedenis. Dat zal ik hier niet doen. Bezoek eens een drukkerijmuseum, zijn er best veel van te vinden, weer eens wat anders dan een zondagmiddag Netflixen ;). 
Ga nu aan de slag met onze unieke letterpress kaarten!

Letterpress Geboortekaarten                  Letterpress Trouwkaarten