logo-letterpresswinkel

Foliedruk

Letterpress trouwkaarten met foliedruk

Foliedruk is een van de meest luxe afwerkingen die we in huis hebben, het geeft je letterpress geboortekaart of trouwkaart een heel rijke uitstraling. Folies zijn verkrijgbaar in diverse kleurpigmenten en in metallic kleuren zoals goud, koper en zilver.

Een groot voordeel van drukken in folies is dat ze een heel goede dekking hebben, het geeft de mogelijkheid om lichte kleuren op een donkere ondergrond te drukken, iets wat met een inkt niet haalbaar is.

De kosten van foliedruk

De kaarten in foliedruk kosten meer dan kaarten die gedrukt zijn met inkten. Dat komt voornamelijk door de speciale drukvorm die nodig is. De drukvorm voor foliedruk moet gegraveerd of geëtst worden uit dikke messing of magnesium platen, dat gebeurd machinaal. Deze drukplaten, of clichés, zijn nodig omdat ze in de machine verhit worden, tot wel boven 100 graden. Door de hitte wordt de lijmlaag in de folie geactiveerd en blijft de folie aan het papier kleven op de plek van de afdruk.

Je kunt je voorstellen dat deze drukplaten meer tijd en kunde vergen om te maken, daarom zijn deze drukplaten een stuk duurder dan een kunststof drukplaat die wordt gebruikt voor letterpress drukken met inkten. In tegenstelling tot veel andere bedrijven gebruiken wij uitsluitend de állerbeste gegraveerde of geëtste drukplaten op de markt, alléén met deze drukplaten kan je foliedrukwerk met reliëf maken.