logo-letterpresswinkel

Kleur op snede

Kleur-op-snede-letterpresswinkel.nl

Kleur op snede maken is een veredelingstechniek, andere benamingen voor deze techniek zijn bijvoorbeeld ’snede vergulden’ of ’edge coloring’. We voorzien bij het maken van een kleur op snede de zijkanten (de snede) van je kaarten van een kleur. Deze luxe afwerking geeft je kaarten écht iets extra’s.

In een kleur op snede kan wat verschil zitten ten opzichte van een gedrukte inkt. Inkten die op de snede gebruikt worden kennen namelijk geen Pantone nummers. Het zal dus altijd een benadering zijn van een bepaalde kleur en géén 100% match. Sommige kleuren hebben geen zichtbaar verschil en andere kleuren wel.

HET VERSCHIL TUSSEN PANTONE EN FULL COLOR

Pantone inkten hebben zuivere kleuren, de kleuren worden naar recept gemengd met verschillende pigmenten. Dit in tegenstelling tot full color drukwerk wat vaak veel fletser is omdat het volledig is opgebouwd uit slechts vier kleuren, CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow en Zwart). De kleurintensiteit van Pantone inkten is daarom veel groter.

AMBACHT

Kaarten worden op ambachtelijke wijze gemaakt. Inkten worden dan ook met de hand gemengd en op ambachtelijke wijze aangebracht op de kaarten. Dat zorgt ervoor dat kleuren soms kunnen afwijken van het Pantone nummer in een waaier. Pantone-waaiers zijn namelijk niet in boekdruk bedrukt.

Ook in een kleur op snede kan een verschil optreden ten opzichte van een gedrukte inkt. Inkten die op de snede gebruikt worden kennen namelijk geen Pantone nummers. Het zal dus altijd een benadering zijn van een bepaalde kleur en géén 100% match. 

KLEUREN EN BEELDSCHERMEN

Kleuren worden niet altijd goed weergegeven op een beeldscherm, ze verschillen zelfs op diverse beeldschermen, vooral op telefoons en tablets moet je hier absoluut rekening mee houden. Beeldschermen geven een kleur weer in RGB (Rood, Groen en Blauw). Het is simpelweg onmogelijk om een kleur op een scherm gelijk te krijgen met een kleur in het echt op een papier.

Til hier ook weer niet al te zwaar aan, bekijk het simpel. Als je kiest voor bijvoorbeeld een donkerblauwe inkt dan krijg je dat ook, het zal niet opeens een gele of roze inkt zijn. Is donkerblauw op jouw scherm geen donkerblauw? Dan is het heel verstandig om je kaart op een ander scherm te bekijken en te maken. 

Twijfel je over een kleur dan zijn er samples te bestellen, per post sturen we je dan een fysiek voorbeeld van de kleur toe. De samples zijn hier te vinden